Am evocat așa cum se cuvine cei 100 de ani de la jertfa supremă a tipografilor bucureșteni. Toți cei care lucrăm în această breaslă ne-am identificat cu această cauză și am considerat firesc să ne alăturăm inițiativei USTR – Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România și BNS – Blocul Național Sindical de a marca printr-o Conferință de Presă această ZI A TIPOGRAFILOR, în fiecare an în 13 decembrie.
Cel mai tare ne-am bucurat când am văzut că vin să ne onoreze un grup ai decanilor de vârstă dintre tipografii bucureșteni.
Domnul Mircia Giurgiu a condus Conferința de presă dând cuvântul invitaților dar și, în mod cu totul democratic, a celor care au venit aflând de eveniment din presa sau social media.
Domnul Mircia Giurgiu, inițiatorul acestui eveniment, a deschis acest eveniment printr-un moment de reculegere pentru tipografii uciși cu 100 de ani în urmă. În cuvântul său domnul Mircia Giurgiu a făcut o trecere în revistă a situației sindicatelor tipografilor din România și s-a oprit asupra situației CNI – CORESI atât din București cât și subunitățile Oradea, Craiova și Cluj,
Domnul Dumitru Costin a vorbit în numele BNS subliniind locul tipografilor între membri BNS. Pentru a avea o finalitate tot demersul prezent, DL.Dumitru Costin a propus semnarea și înaintarea unui Memoriu către Primaria Generală a Municipiului București, în atenția doamnei Primar General Gabriela Vrânceanu Firea și a Consiliului General al municipiului București pentru realizarea unui monument închinat memoriei tipografilor uciși în data de 13 decembrie 1918, cu ocazia reprimării manifestației celor 15.000 de muncitori bucureșteni, declanșată pentru un trai decent și amplasarea acestui monument în zona în care s-au declanșat evenimentele. Monumentul închinat memoriei victimelor din 13 decembrie 1918 – aflat în fosta Piață a Teatrului Național, în zona acualului hotel Novotel – a fost demolat în anul 2007.
Domnul Secretar de Stat al Ministerului Culturii, Alexandru Pugna, a pus într-un loc extrem de onorant rolul tipografului în actul de cultură și între breslele omenești și în societate.
Nu mai vorbim de măiestria cuvântului rostit de doamna Daiana Theodora Cuibus, directorul general al Institutului Limbii Română,pentru a omagia tipografii. A mers la sufletul nostru ce a spus filologul de carieră, despre ceilalți slujitori ai cuvantului scris, tipografii.
A venit rândul scriitorului clujean, domnul Ioan Ciorca, să dezvăluie considerentele pentru care a scris cartea „IN MEMORIAM REVOLTEI TIPOGRAFILOR DIN 1918 – Scurtă istorie tipografilor și a mițcării sindicale” și mai mult ce a adus în plus ediția a 2a a cărei lansare a fost dedicată zilei de 13 decembrie 2018.
Președintele ATT, domnul Dávid István și-a exprimat mulțumirea că asociația ATT, pe care o reprezintă, a dat curs inițiativei dlui Mircia Giurgiu de a organiza comemorarea tipografilor căzuți cu 100 de ani în urmă. „Cel mai puternic este sentimentul apartenenței la o breaslă, care la acest ceas își comemorează înaintașii” a spus în rostirea sa Preșdintele ATT. În cei 16 ani de existență a ATT preocuparea constantă a membrilor săi a fost și este forța de muncă calificată pentru tipografii. Aceasta a făcut ca ATT să sprijine constant învățământul de specialitate, care, după 1989 a ramas să se facă doar la Colegiul Tehnic Media în București. Ne fiind destul pentru toată țara, pe lângă acest liceu din București acum există și în alte 9 orașe ale tării clase de tehnici poligrafice ( la Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc) și producție media/tehnician operator procesare text-imagine ( Deva, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și Buzău). ATT a contribuit la reînființarea învățământului universitar poligrafic, iar colegul nostru de la Hecomin Impex Bacău sprijină activ clasa de învățământ profesional dual – tipăritor, nou înființată începând din acest an școlar.
Audiența a avut parte de vocea cea mai autorizată pentru învățământul profesional dual în România, cea a domnului Cornel Bertea Hanganu, Consilier în Aparatul de Lucru al Prim Ministrului Învățământ Profesional în Sistem Dual, care a punctat aspectele necesare pentru înființarea acestor clase de școală profesională și a asigurat de tot suportul preocupările domeniului nostru, la fel cum a făcut cu 6 săptămâni înainte, în 3 noiembrie 2018 la Întâlnirea ATT de la Sibiu.
Domnul Titi Amzăr, în calitatea sa de secretar executiv al asociatiei APRA – Asociația Producătorilor de Ambalaje din România, a adus mesajul de solidaritate a membrilor acestei asociații la cauza tipografilor, care sunt o principală sursă de forță de muncă pentru producătorii de ambalaje din România.
In final, Mirela Marica, directorul executiv al ATT, a ținut să mulțumească celor care au făcut posibilă organizarea Zilei Tipografilor, 100 de ani de la 13.12.1918
Așadar mulțumirile noastre se îndreaptă către dl. Ioan Ciorca autorul cărții despre revolta tipografilor, firmei AGRESSIONE GROUP și tipografiei DISZ TIPO pentru sponsorizarea tipăririi ediției a II a a acestei cărți. Mulțumiri Domnului Titi Amzar pentru inițiativa, grafica și întregul conținut al foii TYPOGRPH-ediția specială 13.12.2018 și tipografiei EVEREST din București pentru tipar.
Nu în ultimul rând, mulțumiri ATT pentru finanțarea evenimentul de la Hotel Novotel. Multumim frumos deasemenea pentru prezentă prietenilor de la PAPIIP – Patronatul Asociatiei Producatorilor și Importatorilor de Productie Publicitară.
[srizonfbalbum id=7]