Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home3/asoctipo/asociatia-tipografilor-transilvania.ro/old/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2715

Warning: Use of undefined constant BP_AVATAR_FULL_WIDTH - assumed 'BP_AVATAR_FULL_WIDTH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home3/asoctipo/asociatia-tipografilor-transilvania.ro/old/wp-content/plugins/gears/modules/shortcodes/vc/gears_bp_members_carousel.php on line 91
Realizări – Asociatia Tipografilor "Transilvania"
Unsupported Screen Size: The viewport size is too small for the theme to render properly.

REALIZĂRI A.T.T. LA 03.2018

ATT a fost înființată în anul 2002 și este asociație patronală, națională, a tipografiilor și furnizorilor acestora. Toți cei care activează în industia grafică se regăsesc în activitătile, proiectele și demersurile ATT, fie că doresc să fie activi sau doar să fie reprezentați.

ATT, împreună cu partenerii săi, are realizări, fie în ce și-au propus membri ATT, cum este cazul activității Comitetului Tehnic de standardizare – Tehnologia grafică, cursurile de calificare pentru personalul angajat din programul POSDRU sau înființarea cursurilor masterale pentru tehnologie poligrafică la București și Timișoara iar, din acest an universitar 2018-2019 cursuri universitare cu Licență pentru inginerie poligrafică la Universitatea Politehnică București; fie că am fost nevoiți să ne apărăm, cum este cazul contestării și anularii taxei pe cifra de afaceri a tipografiilor cerută de AFCN sau introducerea codurilor CAEN 18 și 17 între codurile CAEN eligibile pentru programele de finanțare pentru 2014-2020 din fonduri europene sau în programul de microindustrializare din Bugetul de Stat.

Cert este că întreaga industrie tipografică este beneficiara acestor demersuri și dorim să sensibilizăm breasla noastră asupra aspectelor de conduită etică profesională.

Proiectele/ activitățile/demersurile ATT sunt:

1. Intervenții pe lângă autorităților statului român (în colaborare cu asociațiile APIIP, APRA și USTR și Clusterul APP-Advertising Printing and Packaging):

1.1.Anularea taxei AFCN-Administrația Fondului Cultural Național pentru CAEN 1812
Din iunie 2013, împreună cu asociațiile APRA și APIIP și asistați de un avocat angajat, ATT a participat la dialogul cu instituția Ministrului Culturii – Administrația Fondului Cultural Național, la informarea instituției Ministrului Culturii asupra acestei situații  și solicitarea modificării lit.f ) a Art. 21  din OG 51/1998 + demersuri în zona politică prin deputatul UDMR Laszlo Fejer pentru scoaterea completă a literei f) din Art.21 a OG 51/1998.
Rezultatul, până acum, este că toate tipografiile din România nu au mai fost obligate să plătească 3% din cifra de afacerii pentru produsele prevăzute de OG 51/1998 !!!
Dar AFCN a reluat procesul de somare și amenințare cu judecata la tipografiile nemembre ATT, APRA și APIIP, atât în noiembrie 2013 cât și în ianuarie 2014, în 2015 și în 2016.
Beneficiază toate firmele cu cod Caen 1812!!!

1.2. Introducerea Codurilor CAEN 172 și 181 între codurile eligibile în proiectele POR:

  • Programului Operațional Regional axa 2, Prioritatea de investiții 2.2: Beneficiază toate firmele cu coduri CAEN: 181 în România!
  • Programului Operațional Regional axa 2 Prioritatea de investiții 2.1, Apelul de proiect 2.1A-Microintreprinderi: Beneficiază toate firmele cu coduri CAEN, 172 în România!

Beneficiază toate firmele cu aceste coduri CAEN, 172 și 181 în România!

1.3. Introducerea clasei de coduri CAEN 18 între codurile eligibile în Programul de microindustrializare al MMACA.

Beneficiază toate firmele cu aceste coduri CAEN 1811 și 1812 din România!

1.4. Solicitarea înființării sectorului de activitate „industrie grafică” la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social
Beneficiază toate firmele cu cod CAEN 18 și 17

2. Înființarea „Federației patronatelor din Industia grafică, a producției publicitare și ambalajelor”, ca prim pas pentru realizarea Comitetului Sectorial INDUSTRIA GRAFICĂ și FABRICAREA HÂRTIEI.

3. La ANC – Autoritatea Națională a Calificărilor– în lucru demersuri pentru introducere calificări actuale pentru meseriile domeniului poligrafic.

4. Sprijinirea activității de standardizare din domeniul nostru, desfășurata în CT 382-Tehnologia grafică

Atât prin activitatea efectivă a câtorva membri ATT cât și prin contribuția prin sponsorizări a altor membri ATT, de 6 ani România este membru activ al ISO TC 130 – Graphic technology cu comitetul național CT 382.
În toamna anului 2017 s-a finalizat standardul SR ISO 12637 – Vocabularul de termeni pentru Tehnologia grafică și lucrăm la SR ISO 12647 – Standardul de proces pentru tehnologia grafică, Părțile 1-General; 2-Lithografia offset; 5-Flexografia și 6-Tiparul de probă.

Apel!!! Daca aveți între angajații dumneavoastră persoane care pot să-și aducă contribuția la transpunerea în limba română a standardelor ISO Tehnologia grafică și să contribuie la realizarea acestor standarde ISO, vă invităm să facă parte din Comitetul Tehnic de standardizare 382 – Tehnologia grafică.

5. Sprijinirea învățământului poligrafic în România:

5.1.ÎNVĂȚĂMÂNTUL UNIVERSITAR POLIGRAFIC
BUCUREȘTI: Suntem în al 4-lea an în care la Universitatea Politehnică din București se organizează cursuri masterale în tehnologia poligrafică. În 2016 am avut prima generație de absolvenți ai acestui masterat!!!
Din anul universitar 2018-2019, la Universitatea Politehnică din București vor începe cursuri de licență pentru inginer tehnologii și sisteme poligrafice!!!
TIMIȘOARA: Din anul universitar 2017-2018 au început cursurile Masteratului în tehnologia poligrafică la Universitarea Politehnică Timișoara.
CLUJ-NAPOCA: Din anul universitar 2018-2019 vor începe cursurile Masteratului Sisteme Poligrafice Sustenabile la Universitarea Politehnică Cluj-Napoca.

APEL!!! Vă rugăm să cercetați în interiorul organizațiilor dumneavoastră și să ne transmiteți numele și datele de contact ale persoanelor care doresc să urmeze masteratul în tehnologie poligrafică. Este important să popularizați reînființarea învățământului universitar poligrafic, pentru ca absolvenții de liceu din anul 2018 sa poata aleage acestă secție.

5.2.Sprijin pentru învățământul profesional și liceal în România
Membri ATT sprijină deja școlile din 10 orașe ale țării în care sunt clase de tehnician procesare text imagine: Călărași, Buzău, Galați, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Deva, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Gheorgheni.
În București, la Colegiul Tehnic Media, sunt clase de liceu pentru Tehnicieni poligrafi și Tehnicieni procesare text imagine, iar din toamna 2018 vor fi clase de învățământ profesional dual de tipăritori și legători. Cooperam pentru reînființarea școlii de maiștri în tehnici poligrafice
Prin semnarea convențiilor de practică, în condițiile în care sunt min 14 locuri, în orice oraș din țară Inspectoratele școlare locale pot înființa clase de școală profesională dual cu profil poligrafic, pentru tipăritor și legători, cerute de agenții economici.

Apel!!! Vă rugăm să vă gândiți câti copii cunoașteți care pot să se înscrie în aceste clase și i-ați primi în practică!!! Acești copii trebuie să fi absolvit cel puțin clasa 8a!!!

6. Calificarea personalului angajat actual din firmele domeniului poligrafic, media, al producției de publicitate și de ambalaje
Proiectul “Calificarea ta – un viitor mai sigur” desfășurat de ATT în calitate de Beneficiar în cadrul POSDRU- D.M.I.2.3
(Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Domeniul Major de Intervenție 2.3., în aprilie 2014-octombrie 2015, împreună cu 4 parteneri: Abeona, FMT, ProExpert și Grup Transilvae. Au fost calificate 900 persoane în domeniul poligrafic în cele 8 calificari existente. Proiectul a calificat în total 2400 de angajați din toată țara în 14 calificări.
Proiectul a finalizat perioada de implementare și se află în faza de sustenabilitate, în care se pot desfășura cursuri la cerere și cu plata, în funcție de nevoile pieței.

7. EXPO – Participarea ATT cu stand propiu la expoziția Print&Sign și PACK EXPO prin sprijinul organizatorului expoziției EUROEXPO TRADE FAIRS, căreia îi mulțumim.

8. Elaborarea „Ghidului de bune practici pentru domeniul poligrafic”

Toate aceste activităti și reușite sunt suficiente motive să ne fiți alături!