Unsupported Screen Size: The viewport size is too small for the theme to render properly.

Asociația Tipografilor „Transilvania” – sentimentul de a fi parte din ceva mult mai mare

De Bogdan Mihăilescu

Asociația Tipografilor „Transilvania” – sentimentul de a fi parte din ceva mult mai mare

„Unde-s mulți puterea crește” nu este numai o vorbă din popor, ci și un principiu real care stă la baza tuturor asociațiilor și asocierilor. Astfel și Asociația Tipografilor „Transilvania” are un scop: acela de a-și sprijini membrii în activitatea lor economică și de a amplifica relațiile economice dintre aceștia și clienți. În cele ce urmează veți afla detalii interesante despre cum a luat naștere și cum s-a dezvoltat această asociație, mai întâi regional și apoi la nivel național. Membrii asociației se întâlnesc de două ori pe an, prilej prin care gazda – care este unul dintre membri – asigură vizita întreprinderii sale. Anul acesta asociația sărbătorește 15 ani de la înființare, iar evenimentul a fost marcat în cadrul ultimei întâlniri din 2017.

În data de 4 noiembrie a venit rândul lui Agressione Group să fie gazda întâlnirii ATT. Ca urmare, reuniunea din acestă toamnă a fost la Cluj Napoca – unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România. Conform obiceiului am vizitat mai întâi Aggresione Group care este cel mai mare distribuitor de hârtie din România, unde Marius Ștef – Directorul General – ne-a vorbit despre istoricul firmei, realizările și perspectivele de dezvoltare ale acesteia.

Partea a doua a întâlnirii s-a desfășurat în Sala Forum din incinta Grand Hotel Napoca. Într-un cadru festiv, domnul David Istvan – Președintele în exercițiu al asociației – a prezentat un scurt istoric al activității ATT de la începuturi până în prezent. Astfel, în anul 2001 Albert Andras – INFOPRESS – a avut o idee pe care i-a împărtășit-o domnului Vasile Nemeș – care alcătuia atunci catalogul „Tipo Ghid Transilvania” unde lista toate tipografiile din zonă – și anume reunirea tuturor centrelor tipografice într-o asociație care să le reprezinte interesele. În iunie 2002, 12 firme participante au hotărât înființarea oficială la Cluj Napoca a Asociației Tipografilor din Transilvania, devenind astfel membri fondatori. Așa a luat naștere Asociația Tipografilor din Transilvania, o asociație regională în care se puteau înscrie doar tipografiile din Transilvania. La conducerea asociației erau atunci Alexandru Galoș – de la Novis – președintele fondator al ATT; Antonel Miron – de la Impress Design Studio – vicepreședinte ATT; Liviu Crişan – de la Balcanic – vicepreședinte aATT și Vasile Nemeș – Director Executiv.

Și asociația s-a pus pe treabă. La întâlnirea din iunie 2003 de la Păltiniș participau peste 80 de persoane de la 50 de firme din toată țara. Asociația avea deja 44 de membri și a decis să accepte și furnizori în rândurile lor. La acea întâlnire s-a discutat și despre necesitatea organizării de cursuri pentru calificarea tipografilor, iar ATT a primit misiunea de a organiza deplasarea membrilor la drupa 2004. În 2005, ATT a devenit membru fondator al Forumului Tipografic Balcanic alături de asociaţiile tipografilor din alte 10 ţări din Balcani, participând la Sofia la şedinţa de înfiinţare. Acest forum a luat fiinţă la iniţiativa Asociaţiei Tipografilor din Bulgaria. Azi, acest forum a devenit InPEQ – International Forum on Print Efficiency and Quality și este susţinut de Asociaţia Tipografilor din Bulgaria şi de partenerii săi europeni. În noiembrie 2009 ATT a primit membri din întreaga țară, iar în 2010 s-a propus modificarea statutului astfel încât denumirea s-a schimbat din ” Asociația Tipografilor din Transilvania” în Asociația Tipografilor „Transilvania”-ATT, transformandu-se in patronat din asociatie profesionala . În acest mod aveau acum acces în grupare tipografii şi furnizori de pe întreg cuprinsul țării.

De-a lungul timpului s-au înscris numeroase firme în ATT, iar altele s-au retras. Astăzi Asociația Tipografilor „Transilvania” are 61 de membri.

În cei 15 ani de activitate ATT a activat pentru reînfiinţarea învăţământului universitar în domeniul poligrafic, secondată de sprijinirea învăţământului liceal cu orele de practică și material didactic.

Și iată că în noiembrie se sărbătoresc tot la Cluj 15 ani de la înființarea ATT. Gazda acestei întâlniri a fost Agressione Group, care la rândul său a aniversat 25 de ani de activitate pe piața din România. Iar pe ordinea de zi a acestei întâlniri a fost începerea demersurilor pentru înființarea împreună cu APIIP ( Asociația Producătorilor și Importatorilor din Industria de Publicitate) și APRA ( Asociația Producătorilor de Ambalaje din România), a federației patronale Federatia din Industria Grafica, a Productiei Publicitare și Ambalajelor.

La finalul acestei prezentări a activității asociației s-au acordat diplome de merit celor care au sprijinit asociatia de-a lungul timpului, foști membri ai consiliului director ATT precum și parteneri ai ATT. Actualul Consiliu Director a decernat noi diplome ATT tuturor membrilor actuali ai asociatiei. Cu câțiva dintre aceștia am avut ocazia să discutăm personal. Este vorba despre 2 dintre fondatorii asociației – Helmut Mathes, Directorul Tipografiei Honterus și Nistor Gheorghe Gaspar, Directorul NIS Electronics – precum și cu David Istvan, Președintele în exercițiu al asociației și Mirela Marica, Directorul Executiv al ATT:

Reporter Afaceri Poligrafice: Cum a pornit inițiativa formării acestei asociații?

Helmut Mathes: Eu cunoșteam ce reprezintă o asociație a tipografilor, deoarece am fost în practică la o astfel de grupare din Germania. Îmi pare rău că nu am fost primul care a exprimat această dorință, dar vă pot spune că Vasile Nemeș m-a vizitat într-o zi la tipografie și mi-a povestit ce a discutat cu domnul Andras de la Odorhei. Am considerat că este o idee extraordinară și i-am împărtășit la rândul meu din experiența trăită în Germania. La scurt timp am fost invitat la Cluj pentru ședința de înființare a asociației, împreună cu alți 11 directori de la tipografii din Transilvania. Personal m-am implicat foarte mult pentru a face posibilă întocmirea primului statut al asociației, apoi colegii din Cluj au continuat toate celelalte demersuri.

Nistor Gheorghe Gaspar: În 2000 am început să discutăm cu câțiva tipografi din Cluj și ne-am decis să facem o asociație. Am considerat că trebuie să existe o grupare care să reprezinte interesele tipografilor din Transilvania în primă fază, apoi pe cele ale tuturor tipografiilor din România. Timp de doi ani ne-am întâlnit și am discutat despre proceduri, iar în februarie 2002 am reușit să înregistrăm asociația.

AFP: Acum la 15 ani de la înființarea ATT cum vedeți lucrurile? Este o reușită? S-a împlinit tot ce v-ați propus?

Mirela Marica: Îmi amintesc că am fost invitată în adunarea generală de la sfârșitul lui 2008 ca să îmi exprim un gând referitor la ce îmi doresc eu să realizăm la ATT și am spus că ar trebui în primul rând ca asociația să vină în sprijinul membrilor și bineînțeles, să atragă noi membri – ceea ce s-a și întâmplat. Căci este spre beneficiul tuturor firmelor din acest domeniu. Când te implici pentru lucruri majore cum este învățământul poligrafic și calificările din domeniu, toate firmele beneficiază de rezultatele demersurilor asociației.
Se întâmplă ca membrii să întrebe: ” Ce mă deosebește de cei care nu fac parte din asociație?” Unii dintre aceștia se așteptau să aibă mai mulți clienți datorită faptului că sunt membri ATT, dar acest lucru nu poate să ți-l aducă o asociație de breaslă. Este posibil să se întâmple, dar este greșit să fie considerat scop principal.

David Istvan: Eu în momentul de față simt o împlinire datorită faptului că în urmă cu 14 ani am intrat în asociație. Regret doar că nu m-am numărat printre membrii fondatori. Am constatat cu bucurie că multe dintre idei s-au concretizat și că după 15 ani putem să spunem că suntem o asociație foarte stabilă, formată din oameni care știu exact ce își doresc.

H.M.: Este o reușită fiindcă existăm în continuare și cum ne-am întâlnit azi sper să ne mai întâlnim de multe ori. Mă bucur că cei care au fost în conducere au reușit să ne strângă și să ne țină pe toți aproape, ca să putem trece peste obstacole.

N.G.G.: Ne-am dezvoltat și am devenit foarte activi și sunt mândru că aniversăm 15 ani, pentru că dintre asociațiile care s-au înființat în ultimii 25 au rămas foarte puține. Avem multe rezultate în special de când Mirela Marica a devenit Director Executiv și a impulsionat activitatea. Am realizat multe lucruri, cum ar fi schimbări de legi sau de atitudini.

AFP: Colaborați și cu asociații din alte țări?

M.M.: Da, prin fostul Forum Balcanic al Tipografilor – actual InPEQ, primim informări în continuare, îi cunoaștem pe colegii din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Slovenia, Macedonia, Grecia, Croatia si Germania. Avem cu toții aceleași valori, toți au atenția îndreptată către școală, către organizatorii de expoziții, către revistele de specialitate așa cum este și Afaceri Poligrafice.

H.M.: Eu mă bucur că ne-am deschis porțile și am preluat membri și din celeleate zone ale țării. Asociația trebuie să aibă putere ca să își spună cuvântul pentru a avea ascultare în sferele înalte.

D.I.: Sunt la al treilea mandat de președinte și acum sunt foarte hotărât să facem ceva și pentru asociație. În decursul anilor am făcut foarte multe pentru industria noastră, însă nu ni s-au recunoscut meritele. Vrem în continuare să sprijinim învățământul și încercăm prin membrii noștri să colectăm utilaje pe care să le punem la dispoziția atelierelor din școli și să contribuim în felul acesta la creșterea calității învățământului poligrafic.
O altă orientare este învățământul profesional dual, pentru că nu mai există oameni calificați în domeniul poligrafic.
De asemenea am pornit pe ideea de a face o federație patronala în domeniul poligrafic, împreună cu APIIP și APRA. Vrem să facem și un comitet sectorial ca să putem fii o voce care să aibă grijă de propria industrie.

AFP: Ce argumente ați putea să le oferiți cititorilor noștri pentru a se înscrie în ATT?

H.M.: Eu am stat de vorbă cu mai mulți tipografi care nu erau în asociație și am reușit să îi conving să adere. Pe de o parte dai ceva, vii cu ceva dar și primești ceva. Doar dacă ne unim devenim puternici și avem nevoie de putere dacă vrem să ne impunem punctele de vedere.

M.M.: Fiecare firmă care activează în acest domeniu are nevoie de un partener, de un loc unde sunt colegi cu aceleași preocupări. Împreună avem o voce mult mai puternică. Dacă ne dorim să avem muncitori foarte bine calificați trebuie să îi pregătim printr-un învățământ de stat la care toți contribuim prin taxe și impozite. Dacă oricare agent economic merge la inspectoratul școlar și spune că are nevoie de clasă pentru o anumită calificare și poate asigura practica pentru minimum 14 elevi, inspectoratul școlar din județul respectiv trebuie să asigure o clasă. La școală se fac doar cursurile teoretice. În plus statul asigură cazare și diurnă pentru elevii respectivi. La asociație îi încurajăm pe colegii noștri din toate orașele și județele să meargă la inspectorat, să se unească 2-3 tipografii și să facă astfel de clase.

În încheiere dorim viață lungă Asociației Tipografilor „Transilvania”!