Conferinta de presa: „Opriti discriminarea tipografilor romani!”

COMUNICAT DE PRESA

ASOCIAȚIA TIPOGRAFILOR „TRANSILVANIA”, in calitate de initiator demers public, organizează în data de 13 octombrie 2016, ora 12.00, la Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara conferinta: “Opriti discriminarea tipografilor romani! ZERO fonduri europene pentru tiparitorii si producatori de ambalaje din Romania, in perioada 2014-2020.”

Initiata de cele mai mari organizatii tipografice din tara noastra, conferinta readuce in atentia guvernantilor din Romania o eroare regretabila, care poate deveni dramatica pentru sectorul tipografic: dupa ce fondurile destinate perioadei anterioare de finantare europeana, 2007-2013, au inclus ca eligibile proiectele de infiintare, dezvoltare si modernizare a tipografiilor autohtone, exercitiul financiar 2014-2020 omite in totalitate aceasta industrie de pe lista codurilor CAEN eligibile!

Aceasta discriminare pentru care nu am primit pana acum nicio explicatie din partea MDRAP, cu toate ca am trimis cereri oficiale in acest sens, arunca peste toate tipografiile din Romania spectrul stagnarii, al saraciei, somajului si lipsei de perspective. Si asta in conditiile in care cererea de tiparituri comerciale, ambalaje si materiale publicitare e in crestere pe plan national, iar o alocare corecta a fondurilor ar insemna stimularea pe plan local a tipografiilor si producatorilor de ambalaje, aflati in concurenta cu furnizorii externi, ar insemna locuri de munca si investitii in tehnologii inovatoare care sa puna tiparul pe o pozitie solida la convergenta cu noile canale de comunicare digitala si de ecologizare.

Tiparul este parte a Industriilor Creative. Acele industrii despre care Romania estimeaza ca vor aduce, pana in 2020, pana la 10% din PIB. Acele industrii despre care, pe pagina Uniunii Europene, aflam o poveste frumoasa si roz: cum UE considera finantarea industriilor creative o prioritate in strategia pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca in intreaga Europa. La noi in tara, in schimb, aceasta poveste are nuante sumbre de gri. Industria tiparului nu va putea fi acolo, in randul afacerilor care au sansa sa aduca prosperitate tarii, pana in 2020.

Valoarea fondurilor alocate fiecarei tari europene pentru perioada 2014-2020 urca Romania pe locul 4 din 29! Doar Polonia, Italia si Spania au primit o alocare mai mare decat Romania! Cu toata generozitatea acestei alocari, doua industrii, 17 si 18, absenteaza total nemotivat de pe lista codurilor CAEN eligibile. Omisiunea pare, mai degraba, o eroare de tastare decat o decizie luata rational, mai ales ca editurile sunt eligibile, iar fabricarea hartiei este eligibila! Cu alte cuvinte, editurile pot concepe si edita, fabricile le pot furniza hartia, dar tiparirea, produsul finit, lipseste cu desavarsire din schema ilogica a guvernantilor care ne-au pecetluit soarta pana in 2020.

Tiparul romanesc merita o soarta mai buna decat aceea de a ramane un subiect in manualul de istorie pentru liceu. Economia romaneasca merita tipografii dezvoltate pe plan local, in conditiile in care multi cumparatori se indreapta spre furnizori externi din regiune (Bulgaria, Ungaria, Croatia, Polonia), pentru ca ei au primit resurse sa se dezvolte, sa se retehnologizeze, sa-si eficientizeze costurile.

Aceasta conferinta de presa este, de fapt, un manifest, un protest, un semnal de alarma tras de organizatiile tipografilor romani. Vorbim in numele tuturor tipografilor din Romania, intrucat tristele decizii de eligibilitate pe noile fonduri europene ne afecteaza pe toti, pana la unu, fara exceptie. Consideram ca ne este limitat dreptul la cunoastere, informare, educatie, cultura, competitivitate.

Ne dorim egalitate de sanse la finantare cu alte industrii. Avem dreptul sa stim de ce am devenit, brusc, insignifianti pentru economia romaneasca si pentru piata fortei de munca, din punctul de vedere al factorilor de decizie din MDRAP, care au considerat ca e un moment bun sa decapiteze o industrie. Vrem argumente pentru aceasta discriminare. Iar daca nu exista, solicitam repararea, de urgenta, a acestei erori si introducerea codurilor 17 si 18 pe lista codurilor CAEN eligibile pentru alocarea fondurilor europene in perioada 2014-2020.

La eveniment vor participa reprezentanti ai:
ASOCIAȚIA TIPOGRAFILOR „TRANSILVANIA”
ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR ŞI IMPORTATORILOR INDUSTRIEI PUBLICITARE
ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE AMBALAJE DIN ROMÂNIA
CLUSTERUL ADVERTISING, PRINTING, PACKAGING
UNIUNEA SINDICATELOR TIPOGRAFILOR DIN ROMÂNIA

Lansam invitatii si catre autoritatile romane care pot ajuta la aceasta indreptare.
Conferinta se va desfasura simultan in Bucuresti, Timisoara si Cluj.