Unsupported Screen Size: The viewport size is too small for the theme to render properly.

Membrii ATT ţin unită lumea tipografilor

Membrii ATT ţin unită lumea tipografilor

Asociaţiei Tipografilor Transilvania are meritul de a fi singura asociaţie a tipografilor care a acumulat un număr impresionant de membri pe întreg cuprinsul României, depăşindu-şi aparenta limitare autoimpusă prin denumirea de “Transilvania”. Seriozitatea şi spiritul de răspundere care transcend din cuvântul “Transilvania” sunt motive pentru conservarea acestei denumiri şi prilej de atragere de noi membri din intreaga tara,

Reporter AFP: CUM A LUAT FIINŢĂ ATT?

Mirela Marica: La începutul anului 2002 ,până în iunie, la iniţiativa domnului Albert Andras – INFOPRESS, s-au purtat discuţii cu multe firme pentru înfiinţarea unei asociaţii a tipografilor in Transilvania. În iunie 2002, 12 firme s-au intalnit la Cluj-Napoca pentru semnarea actului constitutiv in fata unui notar si au înfiinţat ATT. Acele firme sunt membri fondatori. Actele de înfiinţare a asociaţiei au ieşit de la Judecătoria Cluj în data de 10 oct. 2002, când a luat oficial fiinţă Asociaţia Tipografilor din Transilvania, asociaţie profesională în baza OG 26/2000. Din cei 12 fondatori, azi in ATT mai sunt 7 firme.

Reporter AFP: CUM S-A DEZVOLTAT ATT?

M.M.: În primi 7 ani de existenţă ai ATT, membrii şi directorul executiv de atunci, dl. Vasile Nemeș, au pus bazele unei frumoase traditii, a intalnirilor bianuale, prin vizitarea unui membru ATT care se anunta a fi gazda Intalnirii ATT. Membri ATT au avut astfel ocazia sa viziteze firme care nu sunt deschise oricui si sa faca un schimb de experienta foarte pretios vazand firme de succes prezentate de cei care le conduc. Tot la aceste intalniri a devenit o traditie de a avea un program de prezentari de interes pentru membri.

Foarte interesante au fost deplasarile de afaceri din China sau la expozitia drupa in Germania.
La doua editii ale drupa Dusseldorf au fost organizate de ATT excursii cu autocarul. La una din excursii a fost vizitata fabrica Heidelberg, la invitatia acestei firme. A fost o experienta profesionala deosebit de placuta.

In 2005 ATT a devenit membru fondator al Forumului Tipografic Balcanic alaturi de asociatiile tipofrafilor din alte 10 tari din balcani, participand la Sofia la sedinta de infiintare. Acest forum a luat fiinta la initiativa Asociatiei Tipografilor din Bulgaria. Azi acest forum a devenit InPEQ – International Forum on Print Efficiency and Quality, este sustinut de aAsociatia tipografilor din Bulgaria si partenerii sai europeni si este finantata de manroland weboffset Germania.

De la infiintare ATT s-a preocupat constant pentru infiintarea invatamantului tipografic liceal in tara. Daca pentru Bucuresti exista Colegiul Tehnic Media, pentru restul tarii nu a fost nici o scoala care sa pregateasca forta de munca pentru domeniul tipografic.

In 2009, ATT a organizat impreuna cu Colegiul Tehnic Media din Bucuresti, in Aula Universitatii Politehnice din Bucuresti, un seminar, la care au fost invitati reprezentantii Ministerului Invatamantului/CNDIPT si ai Ministarului Muncii/CNFPA si agenti economici din domeniu pentru a atrage atentia asupra pericolelor lipsei invatamantului universitar pentru poligrafie si a existentei doar a unui liceu, in Bucuresti, cu toate specialitatile meseriilor noastre.
Concluziile au fost: trebuie, ca organizatie, sa accedem in comitetul sectorial al domeniului „Cultura si mass media” pentru a putea fi consultati la reglementarile legislative; calificarea actualilor lucratori din firmele poligrafice prin proiecte cu fonduri nerambursabile si sprijinirea unei universitati din Romania la organizarea cursurilor de Masterat in tehnici poligrafice.
ATT lucreaza pentru reinfiintarea invatamantului universitar in domeniul poligrafic, secondata de sprijinirea invatamantului liceal cu orele de practica , material didactic si participare sistematica la expozitii si forumuri.

Din 2010 ATT a devenit asociatie patronala nationala prin modificarea statutului conform legii nr.356/2001 si OG 26/2000, modificand si denumirea in Asociatia Tipografilor”Transilvania”, prescurtat ATT.

Din 2009 pana in prezent ATT lucreaza la urmatoarele proiecte:
a) Calificarea personalului angajat in tipografii
Proiectul POSDRU „Calificarea ta- un viitor mai sugur!” pentru calificarea persoanelor care sunt angajate, are etapele: 2010 – 2013 scriere/rescriere 6 variante de proiect, martie 2014 aprobat proiect , 29.04.2014 – 29.10.2015 implementare proiect, 29.10.2015 – 29.10.2019 perioada de sustenabilitate a proiectului.

b) Invatamant superior tehnic de specialitate
Dupa demersuri sustinute si cu sprijinul determinant al domnului. Cristian Mihalcea Universitatea Politehnica din Bucuresti a hotarat in 2013 ca incepand cu anul universitar 2014/2015 sa organizeze un Masterat de Tehnici poligrafice. Echipa desemnata pentru organizarea acestui masterat, condusa de doamna conferentiar dr.ing. Emilia Balan, a fost si este sprijinita de ATT prin conectarea cu universitatile din jurul Romaniei, care au facultati cu specializare tipografica, prin forumul tipografic InPEQ.
Iata ca anul acesta in mai/iunie 2016, vom avea prima generatie de masteranzi in Tehnici Poligrafice a Universitatii Politehnice din Bucuresti.
ATT continua aceleasi demersuri pe langa universitati din Cluj si Timisoara.

c) Invatamantul liceal si profesional de specialitate
Incepand cu anul 2010, ATT a identificat in 14 orase din tara clase din domeniul tehnici poligrafice, in special tehnician procesare text imagine, care este mai usor de acreditat.
Sprijinim efectiv cu materiale didactice, contacte pentru orele de practica si cooptarea profesorilor la intalnirile ATT si ale forumurillor tipografice. De asemenea este esential ajutorul anual oferit la lucrarile de atestare ale elevilor, pentru care trebuie cate 2 specialisti de la membri ATT din orasele respective.

d) Activitatea de standardizare pentru tehnologia grafica
La initiativa ATT, prin demersurile facute la ASRO – Asociatia Romana de Standardizare, conform legislatiei in vigoare,in 9.02.2011 a fost infiintat Comitetul Tehnic de Satndardizare CT 382 – Tehnologia grafica, oglinda Technical Cometee TC 130 –Graphyc Technologi al ISO, prin care participam direct la elaborarea standardelor in tehnologia grafica

e) Ghid de bune practici.
Cu sprijinul asociatiilor omoloage din Europa si Nord America am tradus si pus la dispozitia domeniului tipografic ghidul bunelor practici, atat pentru modelul contractului comercial cat si pentru practicile tehnice si comerciale pe specialitati. Luctarea este deschisa si in elaborare.

f) Reprezentarea intereselor membrilor pe langa autoritatile statului
exemplul spetei AFCN din 2013/2014
ATT , impreuna cu asociatiile APIIP si APRA au facut demersurile necesare pe langa Ministrul Culturii pentru modificarea legislativa si a aplicarii OG 51/1998, art 21 litf) si a Normelor de aplicare prin care 2000 de agenti economici cu cod CAEN principal 1812 – productie tipografica au fost somati sa achite 3%din incasari/cifra de afaceri a anilor 2010, 2011, 2012 plus penaliati Administratiei Fondului Cultural National.

g) ATT a oganizat intalnirile din Romania ale Forumului Tipografic Balcanic, in 2009 la Bucuresti, si a urmasului acestuia, forumul InPEQ – International Forum on Print Efficiency and Quality, in 2015 la Sibiu. Acest forum aduna asociatiile tipografilor din 11 tari din jurul Romaniei si institutiile de invatamant superior tipografic din aceste tari.

Reporter AFP: CUM E ECHIPA CU CARE LUCRAŢI SI CINE FACE PARTE DIN ECHIPA?

M.M.: Consiliul director ATT este compus din Presedinte si 2 Vicepresedinti, unul dintre Vicepresedinti fiind si Trezorier. Acestia ocupa aceste functii voluntar, nefiind remunerati. Ei sunt alesi dintre membri ATT la fiecare 2 ani. Echipa executiva/operativa este formata din Director executiv, Contabil , Cenzor si Avocat/punctual. Acestia lucreaza in baza contractului fiecaruia cu ATT. Rolul fiecarui membru al echipei de conducere ATT este stabilit prin Statutul ATT.

Reporter AFP: CE PLANURI DE VIITOR ARE CONDUCEREA ATT PRIVIND ORGANIZATIA?

M.M.:
Planurile Consiliului director ATT si a echipei de administrare a ATT sunt cele care se voteaza la Adunarile Generale ale ATT, doua la numar pe an, conform statutului ATT. Ceea ce avem acum pe agenda executivului ATT , este:

a) Finalizarea demersurilor pentru infiintarea Federatiei Patronale in domeniu impreuna cu APIIP, dupa care sa inscriem Federatia in Comitetul Sectorial Cultura și Massmedia

b) Sustenabilitatea proiectului „Calificarea ta – un viitor mai sigur!”

c) Participarea la forumul InPEQ, editia XI care va avea loc la drupa in Dusseldorf, Germania in 7.06.2016.

d) Lucrul la proiectele permanente ATT:
– Continuarea lucrului in Comitetul Tehnic de Satndardizare CT 382 – Tehnologia grafica, oglinda Technical Cometee TC 130 –Graphic Technology al ISO, prin care participam direct la elaborarea standardelor in tehnologia grafica
– sustinerea claselor din domeniul Tehnici poligrafice din liceele din tara, prin legatura cu membri ATT pentru orele de practica, vizite tematice in tipografii, asigurarea de material didactic cu ajutorul furnizorilor membri ATT, invitarea profesorilor din aceste scoli la Intalnirile ATT, expozitii si forumuri.
– continuarea lucrului la Ghidul bunelor practici in industria tipografica
– reprezentarea la autoritatile/institutiile statului pentru solutionarea problemelor de interes comun a membrilor

Reporter AFP: AVEŢI UN MESAJ PENTRU ORICINE DORESTE SA CONSTRUIASCA O ORGANIZATIE SIMILARA IN MUNTENIA, MOLDOVA SAU CHIAR TRANSILVANIA?

M.M.: Succes!

In 1995 si 1996 am participat la mai multe intalniri in Bucuresti cu reprezentantii mai multor tipografii pentru infiintarea unei asociatii, dar fara nici un rezultat. Apoi am aflat ca exista un Patronat al Tipografilor, care nu era desfiintat in 2009, dar nici activ nu este, iar membri nu se mai intalnesc.
In Craiova este o Asociatie a Tipografilor din Oltenia sau a fost, nu avem date recente .

Pentru Moldova , predecesorul meu, dl. Vasile Nemes a mers la 30 tipografii/firme pentru a-i determina si organiza sa poata sa infiinteze Asociatia Tipografilor din Moldova, dar acestia nu au finalizat nimic.

In 2009 am organizat eu, prin ATT. cateva intalniri cu colegi din Bucuresti, pe care i-am indemnat sa faca o asociatie, dar toti au spus ca mai bine e sa vina la o asociatie gata infiintata, adica la ATT.

Reporter AFP: UN GAND PENTRU VIITORII DUMNEAVOASTRĂ MEMBRI…

M.M.: Este frumos la ATT.
Spiritul camaraderesc si bucuria cu care membri se intalnesc de 2 ori pe an, impreuna cu familiile lor, a dus la o veche si frumoasa prietenie intre acestia. Noii membri vor avea un sentiment bun de apartenență la o organizație care le apară interesele ca patroni, oameni care creeaza locuri de munca, plus valoare si profit și țin pasul cu vremurile, atat tehnologic cat si fiscal.

Menirea unui patronat al domeniului tipografic este sa apere acesta meserie, ceea ce inseamna:

— Infiintarea si functionarea scolilor de tipografi,iar la standardele de pregatire profesionala putem contribui prin expertii membrilor ATT si prin experienta lor

—-Calificarea persoanelor care deja lucreaza in acest domeniu sau a celor care vor sa-l imbratiseze dar nu mai sunt la varsta scolara;

— Reinfiintarea invatamantului universitar poligrafic in Romania,

—- Actualizarea Standardelor Ocupationale pentru meseriile domeniului si introducerea de noi meserii pe masura avansarii tehnologiilor de tipar

(Incheiere)
Reporter AFP: Care este procedura prin care o firma poate sa devina nou membru in ATT?

M.M.: Orice firma care activeaza in domeniul tipografic si/sau adiacent poate deveni membru ATT daca se prezinta la una din cele 2 Intalniri ATT din an ( in mai si nov , conform statutului ATT) si spune in fata membrilor de ce doreste sa devina membru ATT. In prealabil trebuie sa trimita pe mail aceasta prezentare a firmei, nu mai mult de un A4, astfel incat membri ATT sa cunoasca candidatii inainte. La intalnirea ATT, firma candidata aduce cererea de aderare la ATT semnata si stampilata, in original si copie a CI –ul reprezentantului legal a firmei.
A doua zi , sambata, in Adunarea Generala a ATT membri vor vota cu vot secret intrarea in ATT a fiecarei firme care s-a prezentat.
Contactul : Mirela Marica, director executiv ATT , tel 0744 620525, E-mail: birou@asociatia-tipografilor.ro , birou.att@gmail.com

Acestea sunt raspunsurile mele si prin intermediul revistei Afaceri Poligrafice transmit un salut calduros si urari de prosperitate tuturor tipografilor din Romania, ale caror interese dorim sa le reprezentam in continuare cu succes prin ATT.
Reporter AFP : VA MULTUMIM