Unsupported Screen Size: The viewport size is too small for the theme to render properly.

Liceul Tehnologic Special „GHEORGHE ATANASIU” din Timișoara

Specializare: Tehnici poligrafice

Liceul Tehnologic Special „GHEORGHE ATANASIU” din Timișoara

Liceul de surdo-muți este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Timișoara. Această instituție este continuatoarea activității de educare a surzilor, întreprinsă în această parte a țării la jumătatea anilor 1800. Învățătorul Karl Schäffer a deschis porțile unei școli private pentru cei suferinzi de deficiențe de auz. Actualul stabiliment a fost construit în perioada anilor 1894-1897 de Primărie special pentru Institutul de Surdomuți și ulterior a căpătat mai multe îmbunătățiri.

După Primul Război Mondial, scoala își schimbă denumirea în „Așezământul de Asistență a Surdomuților din Timișoara” și începând din 1931 îl are ca director pe Gheorghe Atanasiu. Din 1951 școala devine una profesională numită „Școala Profesională Specială nr. 2” și continuă să se dezvolte. Începând din anul 2002, școala și-a luat numele de „Gheorghe Atanasiu” și a continuat să se dezvolte cu mai multe specializări oferite elevilor. „Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu” include astăzi printre elevii săi toate formele de copii cu cerințe educative speciale (CES). Pregătirea elevilor se face pe următoarele specializări: Tehnici poligrafice – Tipăritor offset, Industrie textile, Turism și alimentație, Estetică și igienă, Construcții, Tâmplărie.

Clasele de Tehnici poligrafice – Tipăritor offset pregătesc specialiști în acest domeniu și îi integrează în societate. De-a lungul celor 4 ani de școlarizare, elevii își desfășoară activitatea în atelierele școlii dotate cu aparatură digitală și utilaje profesionale la nivel mic și mediu, toate obținute printr-un proiect finalizat prin intermediul fundațiilor Sense Internațional (https://surdocecitate.ro/en/home) și Orange România (https://www.fundatiaorange.ro).

La finalul ciclului toți elevii știu să mânuiască aparatura din dotare: o imprimantă, un aparat de biguit sau unul de tăiat tip ghilotină; pentru realizarea de pliante, afișe, reviste, cărți sau calendare. Peste doar câteva luni – în luna iulie 2019 – ne vom mândri cu prima serie de elevi care va ajunge la final de ciclu, prima serie ce a încheiat cei patru ani de pregătire în domeniul tiparului.

Colaborările încheiate de liceul nostru cu câteva nume importante din domeniu imprimeriilor din Timișoara, nume ca Art Press, Grafoprint, Balcanic și Partoș, reprezintă tot atâtea oportunități pentru elevi de a porni pe drumul unei cariere în care se pregătesc. Oportunitatea de a efectua practică în tipografiile moderne amintite, precum și ofertele primite de angajare directă reprezintă ingredientele ce le lipseau viitorilor noștri tipografi. Unii elevi au fructificat această șansă încă de pe băncile școlii și activează deja în unitățile amintite.

De reținut:

 • prima școală specială românească ce a obținut autorizarea ARACIP pentru specializarea Tehnici poligrafice.
 • atelier de tipografie dotat printr-un parteneriat cu fundația Sense Internațional și fundația Orange România
 • prima serie de absolvenți tipografi în vara anului 2019
 • primele angajări concretizate și integrarea acestora în piața muncii

Listă Inventar. Necesar atelier Tipografie

În acest moment cele două ateliere de tipografie în care ne desfășurăm activitatea sunt dotate cu următoarea aparatură:

 1. Imprimantă multifuncțională Konica
 2. Plotter Canon A1
 3. Ghilotina electrica 3952
 4. Masina faltuit CFM 500
 5. Masina legat FastBind Booxter DUO
 6. Masina de taiat carti de vizita SW
 7. Ghilotina prin forfecare 3914
 8. Masina manuala de biguit si perforat GPM 315
 9. Capsator electric pt. capsare plana și tip sa, Uni 106e
 10. Aparat de îndosariat multifuncțional TPPS X5
 11. Aparat de îndosariat (broșat) cu termoclei Supu PB-220
 12. Aparat pentru îmbinarea coperților rigide Uni SSK
 13. Ghilotină profesională Unitec YG-858/A4
 14. Aparat de rotunjit colțuri Cyklos UCR 9
 15. Calculatoare – 8 bucati

Datorită specificului calificării de Tipăritor offset dorința noastră este aceea de a aduce în dotarea atelierelor în special o mașină de tipar offset pentru familiarizarea elevilor cu această tehnologie. Așteptările noastre vizează o mașină pe format mic, în orice stare de funcționare, ce se pliează pe dimensiunile atelierelor noastre.

Orice alt utilaj sau aparatură, respectiv programe software care ar completa într-un fel sal altul lista de mai sus reprezintă un ajutor binevenit nevoilor noastre și un mare plus în susținerea eforturile depuse zi de zi în cele două ateliere.

Linkuri de referință:

 1. http://www.scoalaghatanasiu.ro/
 2. http://www.radiotimisoara.ro/2014/12/04/audio-foto-mini-atelier-de-tipografie-inaugurat-la-un-liceu-din-timisoara/
 3. https://www.banatulazi.ro/o-noua-tipografie-la-liceul-tehnologic-special-gheorghe-atanasiu-video/
 4. https://renasterea.ro/investim-in-pregatirea-tinerilor-si-ii-vindem-pe-nimic/

Luspenec Grațian
Onaca Cristian

 

Liceul Tehnologic Special „GHEORGHE ATANASIU”
Str. Gheorghe Doja nr. 16, Timișoara
Telefon: 0256-491-872
E-mail: sc_gheorgheatanasiu@yahoo.com
Web: www.scoalaghatanasiu.ro